Gefeliciteerd met uw natuurstenen werkblad, een uniek stuk uit de natuur!
Elke steen is uniek en kan daardoor kleurafwijkingen en structuurverschillen tonen. Op deze pagina vindt u een beknopte uitleg over het materiaal en gebruik.
Wat is natuursteen?
Graniet, kwartsiet en marmer zijn allemaal natuursteensoorten. Een natuurproduct met verschillende eigenschappen. Natuursteen wordt zonder tussenkomst van allerlei fabricageprocessen afgeleverd. Het enige waarbij mensenhanden aan te pas komen is het zagen, polijsten, zoeten, leather touchen of branden/borstelen van het materiaal.
– Graniet
Graniet is duurzaam materiaal en praktisch in onderhoud. Graniet is een stollingsgesteente en reeds miljoenen jaren oud. Het materiaal is herkenbaar aan een korrelstructuur en bevat veldspaat, kwarts en glimmers. Daarvan kunnen er soms veel bij elkaar zitten en ziet er dan ook uit als een donkere plek, niet te verwarren voor een vlek. Dit is beslist geen fout in het graniet, beschouw het maar als een moedervlek. Een andere eigenschap van biotiet is kleine putjes, deze kunnen wij niet laten verdwijnen maar is volkomen eigen aan het materiaal. Bij strijklicht is dit allemaal zeer goed zichtbaar. In het veldspaat van natuursteen zijn met het blote oog kleine haarscheurtjes zichtbaar, dit is geen fout in de steen maar een natuurlijk verschijnsel. Hoe groter het veldspaat des te makkelijker deze te zien zijn. De donkere kleuren zijn vaak effen en hierdoor iets gevoeliger voor krassen, doordat deze beter zichtbaar zijn. Daarnaast zijn de ruwe bewerkingen poreuzer en daardoor vlekgevoeliger.
– Kwartsiet
Dit is een van de hardste soorten natuursteen. Het is een combinatie van de uiterlijkheden van marmer en de eigenschappen van graniet. Het is een omvormingsgesteente, ook wel metamorf, gevormd uit zandsteen. Qua onderhoud is dit vergelijkbaar met het graniet.
– Marmer
Ook een duurzaam materiaal dat al eeuwen lang bekend is voor verschillende toepassingen. Kenmerkend is het geaderde oppervlak. Marmer is net als kwartsiet een metamorf gesteente, ook wel omvormingsgesteente, waarbij marmer een omvorming is van kalksteen. Hierdoor is het gevoelig voor vlekken en krassen. Een materiaal wat meer aandacht in onderhoud behoeft ten opzichte van graniet. De gezoete uitvoering laat vlekken en krassen en vlekken minder opvallen in vergelijking met de gepolijste variant. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij gebruik van het blad. Zo kunt u het beste te allen tijde gebruik maken van onderzetters, ook bij bijvoorbeeld glazen. Het schoonmaken kan het beste worden uitgevoerd met het bijgeleverde onderhoudsmiddel van Lithofin. Daarbij is het aan te raden om het blad na schoonmaken te drogen. Ook vocht rondom bijvoorbeeld de spoelbak kunt u het beste zo snel mogelijk drogen. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen voor bijvoorbeeld de kookplaat zodat dit het blad niet kan aantasten.
Onderhoud natuursteen
‘’Zo hard als graniet’’, is het gezegde. Veel mensen denken dat ze ongestraft van alles op het werkblad kunnen doen, maar toch moet u voorzichtig zijn. Een snijplank doet goed zijn werk en zorg ervoor dat uw messen minder bot worden. Daarnaast is dagelijks en periodiek onderhoud van belang voor het behoud van uw blad.
– Reinigen (dagelijks)
Voor het dagelijks onderhoud volstaat het afnemen met een vochtige doek, eventueel met gebruik van een zachte zeep (Lithofin KOL1 of KOL5).
– Impregneren
Uw blad is in onze werkplaats alvast voor u geïmpregneerd. Nadat het blad is gemonteerd met lijm en/of zuurvrije kit dient dit 1 dag uit te harden. Daarna moet het blad opnieuw geïmpregneerd worden. Het blad is goed geïmpregneerd zodra waterdruppels op het blad blijven liggen, als deze weer intrekken dient het blad opnieuw geïmpregneerd te worden, gemiddeld is dit jaarlijks. Het impregneren doet u als volgt, een schone en droge doek bevochtigt u met impregneer en brengt u dun aan op het werkblad (vergeet de voorzijde, plinten en rugwanden niet), dit laat u 15 minuten intrekken waarna u de impregneer met een schone droge doek uitwrijft.
*Het blad is het eerste jaar vlekgevoeliger, naar mate het gebruik wordt dit minder, door gebruik wordt het blad ook donkerder.
Tips
Mocht iets van onderstaand wel op het blad terecht komen dan dient u dit direct te verwijderen met een zachte zeep.